Wchłanianie systemowe barwnika spożywczego u pacjentów z sepsą

Krytycznie chorzy pacjenci otrzymujący żywienie dojelitowe są podatni na aspirację płucną treści żołądkowej. Środki zwiększające wczesne wykrywanie aspiracji obejmują zabarwienie karmek barwnikiem spożywczym FD & C blue no. 1.1 Podczas sepsy zwiększa się przepuszczalność przewodu pokarmowego z powodu śmierci enterocytów i utraty funkcji bariery w szczelinach międzykomórkowych. W związku z tym substancje, które w innym przypadku nie są wchłanialne, mogą zostać wchłonięte podczas sepsy.2 Zgłaszamy dwie zgony związane z ogólnoustrojową absorpcją niebieskiego barwnika nr. z żywienia dojelitowego; w obu przypadkach wchłanianie było zwiastowane pojawieniem się niebieskiej lub zielonej skóry i surowicy.
54-letnia kobieta z przewlekłą niewydolnością nerek była hospitalizowana z powodu zastoinowej niewydolności serca i dezorientacji. Rozpoczęto hemodializę i karmienie nosowo-żołądkowe. Później do zapalenia przypisano gronkowcowe zapalenie płuc z posocznicą, co spowodowało dodanie niebieskiego barwnika nr. do jej żywienia dojelitowego. Pacjent był gorączkowy, ale stabilny hemodynamicznie, aż do dwóch dni później, gdy jej skóra i surowica zmieniły kolor na zielony. Zmarła z powodu opornego niedociśnienia i kwasicy tego dnia.
Ryc. 1. Ryc. 1. Niebieskie przebarwienie skóry u 12-miesięcznego chłopca, który dostał żywienie dojelitowe podbarwione barwnikiem FD & C Blue nr 1. Dwunastomiesięczny chłopiec z trisomią 21 przeszedł tracheostomię z powodu obturacyjnego bezdechu. Powstało zapalenie płuc Pseudomonas z posocznicą; sądzono, że nastąpiło aspiracje. Niebieski barwnik nr. dodano do jego żywienia dojelitowego. Pozostał stabilny hemodynamicznie, z prawidłową czynnością nerek, aż do następnego dnia, kiedy jego skóra (ryc. 1), surowica i mocz stały się niebieskie, a hipertermia rozwinęła się (temperatura w odbycie 47 ° C). Zmarł w tym dniu z powodu opornego na leczenie niedociśnienia i kwasicy.
Żaden z pacjentów nie miał bakteriemii. Autopsje obu pacjentów wykazały zielone lub niebieskie przebarwienia skóry i narządów wewnętrznych, bez perforacji żołądkowo-jelitowej. Analiza spektroskopowa światła surowicy dziecka i zapasu niebieskiego barwnika nr. ujawnił identyczne, pojedyncze piki absorpcji przy 629 nm (pik, który był nieobecny w surowicy kontrolnej), potwierdzając ogólnoustrojową absorpcję barwnika. Chociaż niebieskie zabarwienie karmienia było wizualnie miareczkowane w naszych instytucjach, jest mało prawdopodobne, aby limity spożycia doustnego ustalone przez Food and Drug Administration (FDA) dla niebieskiego barwnika nr. (12 mg na kilogram masy ciała na dzień) 3 zostały przekroczone. Dorosły pacjent miał niewydolność nerek, co jest godne uwagi, biorąc pod uwagę, że ten barwnik jest usuwany przez nerki.
FD & C niebieski barwnik nr. został zatwierdzony przez FDA do stosowania w żywności po przeprowadzeniu eksperymentów pokazał, że barwnik był nietoksyczny i nie był przyswajalny. Jednak eksperymenty te przeprowadzono u zdrowych zwierząt.3 Sztuczne barwniki spożywcze mogą hamować fosforylację oksydacyjną mitochondriów in vitro, działając jako nierozpuszczalniki (podobnie jak 2,4-dinitrofenol), blokując transport elektronów (podobnie jak cyjanek) lub hamując transformację energii blokując generowanie ATP. Niebieski barwnik nr. 1, barwnik trifenylometanowy, jest silnym inhibitorem oddychania mitochondrialnego in vitro4 i zmniejsza zużycie tlenu o czynnik ośmiu w preparatach mitochondrialnych in vitro.5 Wydaje się, że hamuje transformację energii przez blokowanie translokatora nukleotydów adeninowych (jak w przypadku atractylozydu ) .5
Chociaż obaj pacjenci cierpieli na poważne choroby podstawowe, ich stan poprawiał się, zanim otrzymali barwnik i zmienili kolor Postawiliśmy hipotezę, że oporne na niedociśnienie i kwasicę metaboliczną obserwowane u tych pacjentów można wytłumaczyć znanymi efektami biochemicznymi tego barwnika, ponieważ żaden pacjent nie miał niedociśnienia lub ostrej kwasicy bezpośrednio przed przebarwieniem. Hipertermia u dziecka może reprezentować efekt rozłączania niebieskiego barwnika FD & C nr. 1, który nie jest widoczny in vitro. Zachęcamy do rozważnego stosowania tego barwnika spożywczego u pacjentów z sepsą lub innymi chorobami związanymi ze zwiększoną przepuszczalnością przewodu pokarmowego.
James P. Maloney, MD
Medical College of Wisconsin, Milwaukee, WI 53226
Ann C. Halbower, MD
Brian F. Fouty, MD
Karen A. Fagan, MD
Vivek Balasubramaniam, MD
Adrian W. Pike, Ph.D.
Paul V. Fennessey, Ph.D.
University of Colorado, Denver, CO 80262
Marc Moss, MD
Emory University, Atlanta, GA 30322
5 Referencje1. Metheny NA, Clouse RE. Metody przyłóżkowe do wykrywania aspiracji u pacjentów karmionych przez zgłębnik. Chest 1997; 111: 724-731
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Bjarnason I, MacPherson A, Hollander D. Przepuszczalność jelitowa: przegląd. Gastroenterology 1995; 108: 1566-1581
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Administracja żywności i leków. FD & C niebieski nr. 1. Fed Regist 1982; 47: 42563-42566
Google Scholar
4. Reyes FG, Valim MF, Vercesi AE. Wpływ organicznych syntetycznych barwników spożywczych na oddychanie mitochondrialne. Food Addit Contam 1996; 13: 5-11
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Noda K, Yoshimoto M, Hatano S, Watanabe T. Wpływ barwników smoły węglowej na pobór tlenu w mitochondriach wyizolowanych z wątroby szczura. J Food Hyg Soc Japan 1985; 26: 203-207
Sieć ScienceGoogle Scholar
(41)
[więcej w: rona ełk, język huntera, choroby pęcherza moczowego brodawczak ]
[patrz też: rona ełk, btfoto, afrodyta przysieki ]