hemoroidy leczenie poznań czesc 4

Składy badanych przez nas diet badawczych, określone przez analizę, były bardzo zbliżone do tych obliczonych (Tabela 1). Ponadto, określenie indywidualnej zawartości kwasu tłuszczowego ujawniło oczekiwany schemat dystrybucji dla każdej diety (Tabela 2). Analizy laboratoryjne
Stężenia całkowitego cholesterolu i triglicerydów w osoczu mierzono metodami enzymatycznymi za pomocą zautomatyzowanego spektrofotometru ABA-100 (Abbott Laboratories, North Chicago). Poziom cholesterolu HDL mierzono w ten sam sposób po wytrąceniu lipoprotein zawierających apolipoproteinę B z użyciem magnezu i fosfundlu, z użyciem odczynników dostarczonych przez Sigma (St. Louis) .20 Poziom cholesterolu LDL oszacowano metodą Lipid Research Clinics.21. laboratorium uczestniczy w programie kontroli jakości Lipid Research Clinics zarządzanym przez Centers for Disease Control, Atlanta. Współczynniki zmienności między testami były mniejsze niż 3 procent dla oznaczeń cholesterolu i triglicerydów.
Stężenia apolipoprotein B i AI w surowicy mierzono za pomocą specyficznych testów radioimmunologicznych w fazie płynnej.22 Nasze laboratorium uczestniczy w Programie Standaryzacji Apolipoprotein podawanym przez Centra Kontroli Chorób.23 Wszystkie próbki były testowane za pomocą pojedynczych znakowanych radioaktywnym jodem znaczników LDL i apolipoproteiny AI dla surowicy. odpowiednio oznaczenia apolipoproteiny B i AI. Wszystkie próbki od tego samego osobnika analizowano w tym samym teście dla każdej apolipoproteiny. Współczynniki wariancji wewnątrz testu wynosiły odpowiednio 10 procent i 8 procent dla apolipoproteiny B i apolipoproteiny AI.
Analiza statystyczna
Dla każdego osobnika, średnie wartości poziomów lipidów i apolipoprotein uzyskanych w 4, 6 i 9 tygodniu okresu kontrolnego i 4, 7 i 10 tygodnia randomizowanego okresu diety zastosowano do określenia zmian stężenia każdego lipidu lub apolipoproteina. Wartości wartości w tygodniach 4, 6 i 9 okresu kontrolnego przyjęto jako wartości bazowe. Dla każdej zmiennej, zmiany w trzech grupach analizowano za pomocą analizy wariancji. 24 Jeśli wystąpił istotny wpływ diety przy wartości P wynoszącej 0,05, wykonano dwa (dwustronne) porównania, każdy o wartości P wynoszącej 0,025 – jeden między grupą dietetyczną etapu a grupą kontrolną, a drugą między grupą dietetyczną Mono i grupą kontrolną. Nie próbowano porównywać między grupą żywienia Step a grupą dietetyczną Mono.
Wyniki
Tabela 3. Tabela 3. Charakterystyka mężczyzn w trzech grupach badań * Charakterystykę kliniczną mężczyzn w każdej z trzech grup diet, w tym ich poziomy lipidów w linii podstawowej, przedstawiono w Tabeli 3. Nie było znaczących różnic w wieku lub wskaźnik masy ciała między trzema grupami. Średnie poziomy całkowitego cholesterolu i triglicerydów w osoczu krwi były nieznacznie, ale nie znacznie wyższe w grupie losowo przydzielonej do diety Mono. Ze względu na te różnice w linii podstawowej przeprowadzono analizę kowariancji w celu ustalenia, czy poziomy lipidów w osoczu w okresie diety były zależne od wartości linii
[przypisy: bostar krzeszowice, przychodnia kleczewska, zwapnienie aorty brzusznej ]