hemoroidy leczenie poznań cd

Próbki krwi pobierano do probówek zawierających EDTA (1,0 mg na mililitr) dla osocza lub do pustych probówek na surowicę. Próbki umieszczono natychmiast na lodzie i odwirowano przy 2000 obr / min przez 20 minut w 4 ° C w ciągu jednej godziny od pobierania próbek. Próbki osocza badano pod kątem poziomów cholesterolu całkowitego, triglicerydów i cholesterolu HDL w ciągu 48 godzin, a następnie przechowywano w temperaturze 4 ° C po dodaniu aprotyniny (Trasylol, FBA Pharmaceuticals, Nowy Jork) i azydku. Próbki surowicy przechowywano w wielu próbkach w temperaturze -70 ° C aż do oznaczenia apolipoprotein B i AI. Diety
Diety badawcze składały się z żywności przygotowanej ze świeżych składników zgodnie z komputerowo analizowanymi przepisami i planami menu. Skład posiłków każdego dnia pod względem białka, węglowodanów, tłuszczu (w tym proporcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych kwasów tłuszczowych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) i cholesterolu odpowiada protokołowi badawczemu dla danej diety. Korzystaliśmy z dwutygodniowego cyklu menu i podawaliśmy mieszaną dietę składającą się z czerwonego mięsa (wołowina), drobiu, ryb, produktów mlecznych, jaj, owoców, warzyw i różnych złożonych węglowodanów i deserów. Posiłki zostały zaprojektowane tak, aby mężczyźni nie byli świadomi własnych zadań związanych z dietą. Na przykład menu zawierające drób drobiowy z ryżem i warzywami przygotowano z trzema rodzajami marynat i przypraw. Tak więc, każda dieta miała odrębny skład kwasów tłuszczowych i węglowodanów (skład białek był taki sam dla trzech diet). Ponadto, badani otrzymywali pakowane przekąski o składzie odżywczym, które odzwierciedlały protokół badań dla ich konkretnych diet. Na podstawie szacowanych dziennych zapotrzebowań kalorycznych mężczyźni zostali przydzieleni do jednej z trzech różnych grup kalorycznych i byli ważeni co drugi tydzień. Podanie kalorii zostało dostosowane w razie potrzeby w celu utrzymania masy ciała.
Badane tematy były serwowane obiady i kolacje, od poniedziałku do piątku, w uczniowskiej jadalni. Wieczorne przekąski i śniadania następnego dnia pakowano i rozdawano na kolację. Z wyjątkiem jednego obiadu, wszystkie weekendowe posiłki były pakowane i dystrybuowane w soboty. Doradzaliśmy także mężczyznom, aby mogli wybrać jedną z nich podczas weekendowej kolacji. Zostali poinstruowani, aby zachować rejestr posiłku, który wybrali, oraz ich dziennego spożycia etanolu. Badani otrzymali poradę żywieniową, jeśli ich weekendowy wybór posiłków lub napojów był nadmierny. Mieli również codzienny kontakt z głównym badaczem lub nadzorującym dietetykiem, co przyspieszyło zarządzanie wszelkimi problemami z przestrzeganiem przepisów.
Tabela 1. Tabela 1. Skład trzech badanych diet * Tabela 2. Tabela 2. Proporcje głównych kwasów tłuszczowych w trzech badanych dietach. Próbki żywności z każdej z trzech badanych diet przygotowywano do analizy składu poprzez homogenizację całej żywności z każdego tygodnia dwutygodniowego cyklu menu. Sześć próbek złożonych, po dwie na każdą dietę badawczą, wysłano do Hazleton Laboratories America (Madison, Wis.) W celu analizy zawartości białka, węglowodanów, tłuszczu całkowitego i cholesterolu.19 Analizy kwasów tłuszczowych przeprowadzono na osobnych próbkach Dr.
[przypisy: podanfol, crossmed kielce, polmo brodnica ]