hemoroidy leczenie poznań ad

Mężczyźni z ekstremalnymi nawykami żywieniowymi przed badaniem (takie jak dieta wegetariańska, bardzo niskie spożycie tłuszczu lub wiele nietolerancji do żywności) zostali wykluczeni, ponieważ uważano, że nie będą w stanie przestrzegać diety badanej. Skład składników odżywczych zarejestrowanych diet i diety badawcze określono za pomocą oprogramowania Nutritionist III (N-Squared Computing, Silverton, Oreg.), A baza danych została poszerzona o dane dotyczące składu kwasów tłuszczowych z Handbook 8 Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. .18 Wzory aktywności fizycznej zostały również ustalone na podstawie historii, a wraz z ich wzrostem, wagą i historią dietetyczną, te wzorce zostały wykorzystane do oszacowania dziennych wymagań kalorycznych. W trakcie badań wykonano rutynowe testy laboratoryjne w celu zapewnienia prawidłowego stanu zdrowia. Protokół
Projekt badania obejmował kontrolny okres 10 tygodni, podczas którego wszyscy mężczyźni spożyli przeciętną amerykańską dietę, w której 38 procent całkowitej liczby kalorii spożyto w postaci tłuszczu, z 18 procentowymi nasyconymi kwasami tłuszczowymi, 10 procentami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 10 procentami wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Przeciętna amerykańska dieta zawierała również 500 mg cholesterolu dziennie. Okres kontroli rozpoczął się na początku września 1987 r., Krótko po rozpoczęciu roku akademickiego, i został ukończony tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Po powrocie z tych 14-dniowych wakacji, uczniowie kontynuowali stosowanie średniej amerykańskiej diety przez tydzień przed rozpoczęciem randomizowanego komponentu badania. Po randomizacji jedna trzecia mężczyzn (grupa kontrolna) nadal podążała za średnią dietą amerykańską, jedna trzecia przeszła na dietę stopnia podobną do zalecanej przez American Heart Association i Adult Treatment Panel w National Cholesterol Education Program, 17 i jedna trzecia przerzuciła się na dietę Mono – jednonienasycone wzbogacone kwasem tłuszczowym modyfikacje diety Step 1. W diecie Step 30 procent wszystkich kalorii spożyto w postaci tłuszczu, z 10 procentami nasyconych kwasów tłuszczowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie Mono 38 procent wszystkich kalorii spożyto w postaci tłuszczu, z 10 procentami nasyconych kwasów tłuszczowych, 18 procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 10 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zarówno dieta Step 1, jak i Mono zawierała 250 mg cholesterolu dziennie. Randomizowana część badania trwała 10 tygodni. Uczestnicy zostali poproszeni o utrzymanie swojego zwykłego poziomu aktywności fizycznej podczas całego badania.
Analizy stężenia całkowitego cholesterolu w osoczu mężczyzn w okresie kontrolnym wykazały normalny rozkład wartości; dlatego w randomizacji nie zastosowano kryteriów stratyfikacji. Tylko personel żywieniowy zajmujący się przygotowywaniem posiłków i pojedynczy statystyk byli świadomi zadań grupowych.
Próbki krwi zostały pobrane do oznaczenia stężeń lipidów w osoczu i apolipoprotein w surowicy 2, 4, 6 i 9 tygodni po rozpoczęciu okresu kontrolnego oraz 2, 4, 7 i 10 tygodni po rozpoczęciu randomizowanego okresu diety. Wszystkie próbki otrzymano między godziną 8 a 9 rano, po 12-godzinnym postu przez noc
[przypisy: joanna rostocka, zbigniew klawikowski, polmo brodnica ]