hemoroidy leczenie poznań ad 8

W tych badaniach uczestnicy spożywali bardzo niski poziom całkowitej ilości tłuszczu w diecie9, 11, 12, 14, 15, 27 lub bardzo wysokie bezwzględne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 8, 9, 13, 27 28 29 Ogromne obniżenie poziomu cholesterolu w diecie w niektórych z tych badań11, 13, 28, 29 mogły również wpływać na poziomy cholesterolu HDL w osoczu. W badaniach nad dietami o bardzo niskiej zawartości tłuszczu całkowitego obniżenie stężenia cholesterolu HDL w osoczu było zgodne z wpływem diety na bardzo wysoką zawartość węglowodanów. Chociaż mechanizmy leżące u podstaw indukcji hipertrójglicerydemii przez węglowodany nie zostały w pełni zdefiniowane, oczywiste jest, że spożywanie przez kilka tygodni diet wysokimi w prostych węglowodanach jest związane ze zwiększonym poziomem sekrecji wątrobowej trójglicerydów lipoproteinowych o bardzo małej gęstości 30, 31 i frakcyjny katabolizm apolipoproteiny AI.32 w osoczu AI.32 W przypadku braku jakichkolwiek zmian w wytwarzaniu apolipoproteiny AI HDL, ta ostatnia zmiana spowoduje obniżenie stężenia cholesterolu HDL w osoczu. W badaniach, w których zużyto duże bezwzględne ilości wielonienasyconych, obniżenie poziomu cholesterolu HDL w osoczu było zgodne ze zgłoszoną zdolnością diet bardzo wysoką w polinienasycanach do obniżenia produkcji apolipoproteiny HDL AI.33.
Ponieważ stężenie całkowitego cholesterolu w osoczu wydawało się nieco spadać w grupie Mono niż w grupie Etap 1, podczas gdy poziom cholesterolu HDL miał tendencję do częstszego spadku w grupie Etapu 1, porównaliśmy wpływ tych dwóch diet na stosunek całkowitej cholesterol do cholesterolu HDL z przeciętną amerykańską dietą. Ten stosunek spadł o średnią (. SD) o 0,43 . 0,40 w grupie Mono i 0,10 . 0,27 w grupie Etap 1. Zmniejszenie wskaźnika w grupie Mono było statystycznie znaczące w porównaniu ze zmianą w średniej grupie Amerykanów (-0,03 . 0,27; P <0,01). Zmniejszenie diety w grupie nie różniło się od redukcji w grupie osób średnio-amerykańskich. Ponieważ nie ma danych epidemiologicznych na podstawie zmian w tym stosunku po modyfikacji dietetycznej, a ponieważ była to analiza post hoc, nie jesteśmy pewni znaczenia tych wyników.
Podsumowując, spożywanie diety zgodnej z wytycznymi kroku zalecanymi zarówno przez American Heart Association, jak i Panel Adult Treatment w National Cholesterol Education Program17 może znacznie zmniejszyć całkowity poziom cholesterolu w osoczu u zdrowych młodych mężczyzn. Dodanie znacznych ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych do diety Etapu nie wpłynęło na zdolność diety do zmniejszenia całkowitego poziomu cholesterolu w osoczu w tej populacji. To odkrycie, wraz z poprzednimi doniesieniami wskazującymi na neutralność mononienasyceń w stosunku do stężenia cholesterolu w osoczu, sugeruje, że dywersyfikacja menu przez dodanie pokarmów, które są źródłami jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, może być możliwa dla osób nieotyłych, które próbują obniżyć swoją plazmę. poziomy cholesterolu. Oczywiście należy wprowadzić odpowiednią korektę dla różnicy w gęstości kalorycznej między tłuszczami i węglowodanami, jeśli pożądane jest utrzymanie masy ciała lub utrata masy ciała. Wreszcie, w tej grupie zdrowych mężczyzn ani dieta Step 1, ani dieta Mono nie zmieniły znacząco stężenia cholesterolu HDL lub trójglicerydów w osoczu.
Finansowanie i ujawnianie informacji
Obsługiwane przez granty (HL 39324, HL 36000, HL 21006 i RR 645) od National Institutes of Health oraz przez Best Foods, Kraft, Inc. i Bertolli USA, Inc.
Jesteśmy wdzięczni naszemu personelowi dietetycznemu, pani Colleen Johnson i pannie Rosetta Clay, za nadzwyczajną dbałość o szczegóły i wielki wysiłek; Pani Colleen Ngai, Pani Nora Ngai, Pan Jimmy Lopez, Pan Joseph Novak i Pani Minnie Myers za doskonałą pomoc techniczną; pielęgniarkom z Irving General Clinical Research Center za pomoc w pobraniu krwi; dla pracowników Studenckiego Centrum Zdrowia Columbia University za cierpliwość i współpracę; i do personelu restauracji Bard Hall, zatrudnionej przez Columbia University i Marriott Corporation, za ich pomoc.
Author Affiliations
Z wydziałów medycyny (HNG, SLB, AG, KK) i pediatrii (RD, RR, SH, RBD) i Irving Center for Clinical Research (WK), Columbia University College of Physicians and Surgeons, New York. Zwróć się z prośbą o przedruk do Dr. Ginsberga z Wydziału Medycyny (P & S 9-501), College of Physicians and Surgeons, Columbia University, 630 W. 168th St., New York, NY 10032.

[przypisy: makulski piła, podanfol, przychodnia kleczewska ]