hemoroidy leczenie poznań ad 6

Stężenie cholesterolu LDL w osoczu również znacząco spadło w grupie żywieniowej Mono, a także nie było znaczącego trendu w kierunku obniżenia poziomu cholesterolu LDL w grupie żywienia w etapie 1. Stężenie cholesterolu HDL w osoczu nie zmieniło się istotnie ani w grupie żywienia Step ani Mono w porównaniu ze średnią dietą amerykańską (ryc. 2). Stężenie triglicerydów w osoczu wykazywało tendencję do spadku we wszystkich trzech grupach dietetycznych podczas okresu diety, w porównaniu z okresem kontrolnym, ale nie było znaczących różnic w zmianach w grupie eksperymentalnej w porównaniu z grupą kontrolną.
Tabela 4. Tabela 4. Poziomy apolipoprotein w surowicy w trzech grupach kontrolnych w okresie kontrolnym i diecie * Stężenie apolipoproteiny B w surowicy spadło w obu grupach doświadczalnych w okresie diety (16,7 procent i 21,9 procent w diecie Etap i Mono grupy, odpowiednio), ale zmiany te nie różniły się istotnie od spadku średniej grupy Amerykanów (14,7 procent). Stężenie apolipoproteiny AI w surowicy nie zmieniło się istotnie w żadnej z grup (Tabela 4).
Dyskusja
Obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w osoczu poprzez modyfikację diety było głównym tematem niedawno opublikowanego raportu panelu Adult Treatment Panel Narodowego Programu Edukacji Cholesterolowej17. Chociaż duże zmniejszenie zawartości tłuszczów w diecie jest wyraźnie związane ze zmniejszonym poziomem cholesterolu w osoczu, istnieje wciąż kontrowersje na temat wpływu poszczególnych kwasów tłuszczowych. Kontrowersje koncentrują się na stopniu redukcji potrzebnych całkowitych nasyconych kwasów tłuszczowych, optymalnym poziomie wielonienasyconych oraz roli mononienasyceń. Zarówno Keys et al.2, jak i Hegsted i wsp.3 stwierdzili, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe wydają się być obojętnymi składnikami diety w odniesieniu do poziomów cholesterolu w osoczu, podczas gdy wielonienasycone kwasy tłuszczowe wydawały się obniżać poziom cholesterolu w osoczu. Niektóre z ostatnich badań sugerują jednak, że diety bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe faktycznie obniżają stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu i cholesterolu LDL, 11, 13, podczas gdy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oprócz obniżania poziomu LDL, obniżają stężenie cholesterolu HDL w osoczu.8 9, 13
W tej randomizowanej, kontrolowanej próbie okazało się, że redukcja spożycia tłuszczów nasyconych w diecie zgodna z zalecaną dietą z etapu [17] znacząco zmniejszyła stężenie cholesterolu całkowitego w osoczu krwi w grupie normalnych, żyjących w warunkach woli mężczyzn. Zmniejszenie całkowitego poziomu cholesterolu w osoczu było mniejsze niż można było oczekiwać na podstawie równań regresji Keys i wsp.2 oraz Hegsted i wsp.3. Różnica ta może być spowodowana faktem, że chociaż oszacowaliśmy zgodność na poziomie 85 do 90 procent, nie udało się osiągnąć 100 procentowej zgodności osiągalnej w badaniach hospitalizowanych osób. 2, 3 Warto zauważyć, że wszystkie trzy grupy miały wzrost całkowitego stężenia cholesterolu w osoczu, co zbieżne z badaniami średnioterminowymi (ryc. 1, 18 tydzień); to, czy wzrost ten był związany ze zmniejszoną podatnością czy z wpływem stresu, nie jest jasne. Chociaż badania nad dietą w populacjach osób żyjących na wolności są trudne, badania, które są wykorzystywane jako podstawa zaleceń dotyczących zdrowia publicznego, muszą być prowadzone z udziałem osób żyjących w wolnym wieku.
Lewis i wsp. 6 osiągnęli znacznie większe obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu w osoczu
[więcej w: listerioza objawy, zbigniew klawikowski, język huntera ]