hemoroidy leczenie poznań ad 5

Analiza ta nie wykazała żadnej zależności między stężeniem cholesterolu w osoczu a reakcjami na dietę, prawdopodobnie ze względu na stosunkowo wąski zakres stężenia cholesterolu w osoczu w badanej populacji. Trzydziestu sześciu z 39 mężczyzn ukończyło badanie. Jeden mężczyzna opuścił badanie podczas pierwszego tygodnia okresu kontrolnego, kiedy okazało się, że jest uczulony na kilka pokarmów w diecie. Dwóch mężczyzn zostało poproszonych o opuszczenie programu na początku okresu diety z powodu złego przestrzegania diety. Zgodność z pozostałymi mężczyznami, oceniana na podstawie inspekcji tac obiadowych i obiadowych oraz dziennych zapisów żywieniowych, wynosiła od 85 do 90 procent. Masa ciała nie zmieniła się o więcej niż 3 procent w całym badaniu u żadnego mężczyzny.
Ryc. 1. Ryc. 1. Wpływ diety na całkowite stężenie cholesterolu w osoczu w trzech grupach badawczych. Wartości wykreślone są średnimi (. SE) procentami różnicy poziomów cholesterolu całkowitego w osoczu od odpowiednich średnich dla tygodni 4, 6 i 9 okresu kontrolnego. Trzy grupy miały stabilny poziom cholesterolu całkowitego w osoczu podczas 10-tygodniowego okresu kontrolnego. Po rozpoczęciu randomizowanego okresu diety poziomy zmniejszyły się w grupach Etap i Mono, ale nie w grupie średnio-amerykańskiej diety (AAD). Różnice między grupą AAD a obydwoma grupami Kroku i Mono utrzymywały się podczas ostatnich sześciu tygodni badania.
Figura pokazuje całkowity poziom cholesterolu w osoczu w każdej grupie podczas badania jako średni procent zmiany z linii podstawowej przy każdym pobraniu próbki. Poziomy cholesterolu w osoczu były stabilne podczas okresu kontrolnego. W okresie diety zarówno grupa dieta Etap 1, jak i grupa dietetyczna Mono miały obniżony poziom całkowitego cholesterolu w osoczu w porównaniu z grupą, która kontynuowała przeciętną dietę amerykańską. Stwierdzono wzrost stężenia cholesterolu całkowitego we wszystkich trzech grupach w tygodniu 7 okresu diety (17. tydzień całego okresu badania). Zmiana ta była jakościowo podobna we wszystkich trzech grupach i wystąpiła w czasie egzaminów śródokresowych.
Figura 2. Figura 2. Średnie zmiany stężenia lipidów w osoczu w trzech grupach badawczych. Każdy słupek przedstawia średnią (. SE) różnicę między średnią wartości uzyskanych w tygodniach 4, 7 i 10 okresu diety a średnią wartości uzyskanych w 4, 6 i 9 tygodniu okresu kontrolnego. Gwiazdki wskazują na znaczące różnice (P <0,025) między zmianami w grupach średnio-amerykańskich (AAD) i Etap oraz między grupami AAD i Mono. TC oznacza cholesterol całkowity, triglicerydy TG, cholesterol lipoproteinowy o niskiej gęstości LDLC i cholesterol HDL o dużej gęstości lipoproteiny.
Zmniejszenie całkowitego stężenia cholesterolu w osoczu zarówno w grupie otrzymującej Etap (średnia . SD, -0,37 . 0,27 mmol na litr), jak i dieta Mono (-0,46 . 0,36 mmol na litr) było statystycznie znaczące w porównaniu ze zmniejszeniem całkowity cholesterol w grupie, która kontynuowała podążanie przeciętną amerykańską dietą przez cały czas badania (-0,05 . 0,36 mmol na litr) (ryc. 2). Obniżki te wynosiły 8,0 procent, 10,4 procent i 1,1 procent wartości dla okresu kontrolnego w poszczególnych grupach
[więcej w: choroba mondora, zbigniew klawikowski, polmo brodnica ]